Makarska Rivijera

Makarsko primorje ima sva obilježja mediteranske klime: vruća i sušna ljeta i blage zime s velikim brojem kišnih dana. Godišnje ima preko 2.700 sunčanih sati što pogoduje razvitku turizma, koji je dominantna gospodarska grana. U zimskim mjesecima bura donosi niske temperature i zna nanijeti veće materijalne štete, posebice na sjeveru Makarskog primorja, gdje hladna fronta prodire kroz prijevoj Dubci. Temperatura mora viša je od 20 °C, a ljeti se kreće između 23 i 27 °C. Glavna djelatnost stanovništva je turizam, zatim trgovina, poljodjelstvo, ribarstvo i maslinarstvo. Turizam je doživio procvat 1970-ih godina, kada je Makarska rivijera postala brand u svjetskim turističkim krugovima.

Kako god prišli Makarskom primorju pred nama je veličanstveni dar prirode. Monumentalna planina Biokovo u svekolikoj svojoj impresivnoj veličini i ljepoti, što se izdiže iznad rivijere kao nepremostiv zaštitnik svih naselja u njegovu podnožju i turističkih mjesta uz obalu koja su poput blistave, biserne ogrlice u njegovu podnožju. Prirodne ljepote, mogućnosti za aktivan odmor ili za opuštanje, svaki kutak Makarske rivijere nudi nešto čarobno. Kilometrima duge bijele, šljunčane plaže u gustoj borovoj šumi uz kristalno bistro i osvježavajuće more nisu jedini aduti Makarske rivijere. Bogato kulturno nasljeđe skupljano kroz stoljeća vidljivo je gotovo na svakom koraku, a tijekom ljetne sezone održavaju se brojne kulturne i zabavne manifestacije. Velike i male luke, zaklonjene marine i kvalitetni vezovi zadovoljit će i najzahtjevnije nautičare. Ako poželite skloniti se u sjenu planine Biokovo i uživati daleko od svakodnevne vreve potražite seoska imanja koja će biti zanimljiva zaljubljenicima u povijest i arhitekturu.

Makarska

Najpoznatije turističko odredište hrvatskog priobalja, s poznatom plažom dugom skoro 2 km. Leži u podnožju Biokova, a sastoji se od stare jezgre mediteranskog tipa i novijeg dijela s hotelima, restoranima, trgovinama. Makarska je prošla dug povijesni put i suprotstavila se mnogim osvajačima, da bi danas slovila kao jedno od najljepših odredišta na Jadranu. Bez obzira na dob i interese, svaki posjetitelj Makarske pronaći će nešto za sebe. Makarska je poznata po mjestima za dobar provod. Mladi se mogu do jutra zabavljati u popularnim klubovima uz plaže kao što je beach bar "Buba" ili klubovi "Deep", "Petar Pan" i brojni drugi. Za one nešto starije, Makarsko kulturno ljeto nudi raznolik program.

Brela

Ovo naselje je staro skoro dvije tisuće godina. Zbog svojih prirodnih ljepota i bogate turističke tradicije Brela su danas moderno turističko naselje, sa bogatom ponudom turističkog sadržaja. Ponose se Zelenom zastavom kao i sa čak tri Plave zastave za plaže Dugi rat, Berulia i Stomarica.

Baška Voda

Po arheološkim nalazima ovo područje je bilo naseljeno 4000 godina prije Krista, a glavni motiv za naseljavanje prostora današnje Baške Vode je bio izvor pitke vode. Poznata je po bijelim šljunčanim plažama okruženim gustom borovom šumom. Danas je Baška Voda atraktivno turističko mjesto bogate ponude za posjetitelje različitih interesa.

Tučepi

Poznato je po plaži od 3 kilometra uz koju se nalazi prekrasna šetnica u aleji borova. U Tučepima se nalazi marina za ribarske i turističke brodove i jahte. Tijekom ljeta u Tučepima se organiziraju fešte na kojima možete uživati u hrani, piću i ugodnoj glazbi u noćnim satima. Za one koji se žele zabaviti do ranih jutarnjih sati tu je Makarska, koja je udaljena svega 5 km.

Igrane

Mjesto na Makarskoj rivijeri smješteno na poluotočiću čiju jugoistočnu obalu zauzima prostrana pješčana plaža (1,5 km). Igrane imaju bogatu turističku ponudu koja zadovoljava različite ukuse i strukture gostiju. Zaljubljenicima u sportske aktivnosti nude se različiti sadržaji (sportovi na vodi, škola ronjenja, mini golf, stolni tenis, jogging, šetnje, te vožnje biciklom), dok ljubitelji povijesnih spomenika mogu razgledati brojne spomenike i arheološke lokalitete.

Mikroklima

Makarska rivijeru štiti planina Biokovo od prodora kontinentalne klime te ima bujnu mediteransku vegetaciju, blagu zimu, duga i topla ljeta s osvježavajućim maestralom. Na ovom području sunce sja više od 2750 sati godišnje s prosječnom temperaturom zraka od 20°C od lipnja do rujna, a more od lipnja do listopada ima prosječnu temperaturu oko 20°C. Broj sunčanih sati godišnje iznosi u prosjeku 2620 sata.

  • Srednje izmjerene temperature zraka: za siječanj 7,8 °C, za kolovoz 25,4 °C
  • Maximalne izmjerene temperature zraka: za siječanj 17,4 °C, za kolovoz 38,1 °C
  • Srednje izmjerene temperature mora: za siječanj 11,5 °C, za kolovoz 23,5 °C
  • Broj toplih dana > 25 °C: svibanj 8, lipanj 22, srpanj 29, kolovoz 29, rujan 16.